Stathis Ceramica

 • Μπάνιο
 • Δάπεδο
 • Θέρμανση
 • ΘΕΡΜΟΠΡΟΣΟΨΗ

  Θερμοπρόσοψη Κτηρίων

  Διατηρείστε την εσωτερική θερμοκρασία του σπιτιού σας εκεί που επιθυμείτε!

Το Επόμενο Βήμα στην Ενεργειακή κάλυψη του Κτηρίου σας!

Εξωτερική θερμομόνωση-Θερμοπρόσοψη
Εξωτερική θερμομόνωση κτιρίων – θερμοπρόσoψη. Τι είναι ;

Ξεκινώντας από τα βασικά μπορούμε να πούμε πως:

Θερμομόνωση είναι η ικανότητα να διατηρείται στο εσωτερικό ενός χώρου η επιθυμητή θερμοκρασία. Για παράδειγμα, το καλοκαίρι, η θερμομόνωση δεν επιτρέπει στον ζεστό αέρα που βρίσκεται στο εξωτερικό περιβάλλον να διαπεράσει τους τοίχους και να μπει μέσα ενώ παράλληλα διατηρεί το κρύο κλίμα που έχουμε δημιουργήσει με το κλιματιστικό. Αντίστοιχα, το χειμώνα, ο ψυχρός αέρας μπλοκάρεται εκτός του σπιτιού και παράλληλα η ζεστή εσωτερική ατμόσφαιρα από τα καλοριφέρ διατηρείται στο εσωτερικό του χώρου.

Επιτυγχάνεται με τη χρήση κατάλληλων υλικών που ονομάζονται θερμομονωτικά υλικά και είναι εμπορικά διαθέσιμα με τη μορφών πλακών – πάνελ.

Η θερμομόνωση μπορεί να εφαρμοστεί στο δάπεδο, στη ταράτσα, στην πυλωτή, αλλά και στο κέλυφος ενός κτιρίου είτε εσωτερικά είτε εξωτερικά. Η εξωτερική θερμομόνωση είναι ο πιο διαδεδομένος τύπος χάρη στα σημαντικά πλεονεκτήματα της.

Πως θα την ορίζαμε;

Εξωτερική θερμομόνωση (ή θερμοπρόσοψη), ονομάζεται η κατασκευαστική λύση στην οποία οι θερμομονωτικές πλάκες τοποθετούνται στην εξωτερική επιφάνεια του κελύφους του κτιρίου.

Οι θερμομονωτικές πλάκες που αποτελούν το βασικότερο δομικό στοιχείο μιας θερμοπρόσοψης τοποθετούνται σε συνδυασμό με άλλα υλικά που διαμορφώνουν ένα σύστημα εξωτερικής θερμομόνωσης (κόλλα, πλέγμα, σοβάδες κτλ). Τα βήματα εφαρμογής της αποτελούν μια σύνθετη διαδικασία την οποία θα αναλύσουμε σε επόμενο άρθρο. Εν συντομία, σε μία θερμοπρόσοψη οι θερμομονωτικές πλάκες τοποθετούνται με κόλλα και με ειδικά βύσματα στον τοίχο, στη συνέχεια εφαρμόζεται από πάνω τους μια στρώση κόλλας στην οποία ενσωματώνεται ένα υαλόπλεγμα και τέλος ένας έγχρωμος σοβάς για την τελική προστασία και αισθητική της τελικής όψης.

Ποιό υλικό χρησιμοποιούμε;

To θερμομονωτικό υλικό που χρησιμοποιείται περισσότερο είναι η διογκωμένη πολυστερίνη και ειδικά η γραφιτούχα διογκωμένη πολυστερίνη την οποία και επιλέγουν οι ειδικοί καθώς προσφέρει έως και 20% καλύτερη θερμομονωτική απόδοση σε σχέση την απλή διογκωμένη πολυστερίνη.

Aξίζει να σημειώσουμε πως είναι το κυρίαρχο υλικό σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς το 82-83% των εξωτερικών θερμομονώσεων γίνεται με διογκωμένη πολυστερίνη-EPS (λευκή και γραφιτούχα) ενώ μόνο το 11-12 % με ορυκτοβάμβακες (συμπεριλαμβανομένου και του πετροβάμβακα).

Η εξωτερική θερμομόνωση είναι μία κατασκευαστική επιλογή που εφαρμόζεται για περισσότερα από 50 χρόνια στην Ευρώπη και έχει αποδειχθεί ότι λειτουργεί και αποδίδει άριστα. Εφαρμόζεται σε νέα αλλά και παλαιά κτίρια για τα οποία αποτελεί ιδανική ευκαιρία και για την αισθητική αναβάθμισή τους.

Οφέλη Εξωτερικής Θερμομόνωσης

Τι πετυχαίνετε με το να εφαρμόσετε ένα σύστημα εξωτερικής θερμομόνωσης;

 • Εξοικονομείτε χρήματα, καθώς μειώνονται τα έξοδα για θέρμανση και δροσισμό. Το ακίνητο αναβαθμίζεται και αποκτά μεγαλύτερη αξία πώλησης ή ενοικίασης. Με εφαρμογή ειδικού σχεδιασμού κτιρίων μέρος του οποίου είναι πάντα και η θερμοπρόσοψη, η κατανάλωση ενέργειας μπορεί να γίνει και μηδενική (παθητικά κτίρια, κτίρια nZEB)
 • Κάνετε μια αξιόπιστη επένδυση με χρόνο απόσβεσης λίγων ετών.
 • Εξασφαλίζετε θερμική άνεση. Η θερμοπρόσοψη δημιουργεί ένα ζεστό και θερμικά άνετο περιβάλλον το χειμώνα και ένα δροσερό αντίστοιχα το καλοκαίρι. Οι επιφάνειες των εσωτερικών τοίχων διατηρούνται στις επιθυμητές θερμοκρασίες ενώ ακόμα και τα επίπεδα θορύβου μπορούν να μειωθούν.
 • Αναβαθμίζετε αισθητικά το κτίριό σας. Σχεδόν όλα τα αρχιτεκτονικά σχέδια είναι πραγματοποιήσιμα. Παλαιά και όχι ελκυστικά κτίρια μπορούν να γίνουν περισσότερο όμορφα. Μπορείτε να διαλέξετε ανάμεσα σε μεγάλη ποικιλία τελικών υφών και χρωμάτων ώστε να αποκτήσετε να δώσετε στο κτίριο σας έναν προσωπικό και ιδιαίτερο χαρακτήρα.
 • Εξαλείφονται οι θερμογέφυρες, οι περιοχές δηλαδή που παρουσιάζουν αυξημένη θερμική ροή με αποτέλεσμα να περιορίζονται στο ελάχιστο οι θερμικές απώλειες. Αντίθετα, στις άλλες λύσεις όπως στη θερμομόνωση στον πυρήνα της τοιχοποιίας (διπλός τοίχος με ενδιάμεσα τη μόνωση), ή στην εσωτερική μόνωση, υπάρχουν θερμογέφυρες που παραμένουν και δε γίνεται να εξαλειφθούν.
 • Το κέλυφος του κτιρίου προστατεύεται από θερμοκρασιακές μεταβολές, καταπονήσεις, ρωγμές.
 • Γίνεται πλήρης εκμετάλλευση της θερμοχωρητικότητας της κατασκευής, της ικανότητας δηλαδή των δομικών στοιχείων να αποθηκεύουν θερμότητα και να την εκπέμπουν πίσω στο χώρο. Αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό στα κτίρια συνεχούς χρήσης (π.χ. κατοικίες) γιατί διατηρείται η επιθυμητή θερμοκρασία για αρκετό διάστημα μετά τη διακοπή της θέρμανσης ή της ψύξης.
 • Εξαλείφετε τη μούχλα και την υγρασία, καθώς ελαχιστοποιείται η πιθανότητα συμπύκνωσης υδρατμών του εσωτερικού αέρα πάνω στον τοίχο που οδηγεί στην εμφάνισή της.

Συμβάλλετε στην προστασία του περιβάλλοντος. Η ενεργειακή κατανάλωση των κτιρίων μειώνεται δραματικά, κατά συνέπεια μειώνονται οι ρύποι που παράγονται από την κατανάλωση καυσίμων για θέρμανση ή ψύξη.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Cookie Policy
espa
elEL
Μετάβαση στο περιεχόμενο