Stathis Ceramica
Ξεκινώντας από τα βασικά μπορούμε να πούμε πως:
Θερμομόνωση είναι η ικανότητα να διατηρείται στο εσωτερικό ενός χώρου η επιθυμητή θερμοκρασία. Για παράδειγμα, το καλοκαίρι, η θερμομόνωση δεν επιτρέπει στον ζεστό αέρα που βρίσκεται στο εξωτερικό περιβάλλον να διαπεράσει τους τοίχους και να μπει μέσα ενώ παράλληλα διατηρεί το κρύο κλίμα που έχουμε δημιουργήσει με το κλιματιστικό. Αντίστοιχα, το χειμώνα, ο ψυχρός αέρας μπλοκάρεται εκτός του σπιτιού και παράλληλα η ζεστή εσωτερική ατμόσφαιρα από τα καλοριφέρ διατηρείται στο εσωτερικό του χώρου.
Επιτυγχάνεται με τη χρήση κατάλληλων υλικών που ονομάζονται θερμομονωτικά υλικά και είναι εμπορικά διαθέσιμα με τη μορφών πλακών – πάνελ.
Η θερμομόνωση μπορεί να εφαρμοστεί στο δάπεδο, στη ταράτσα, στην πυλωτή, αλλά και στο κέλυφος ενός κτιρίου είτε εσωτερικά είτε εξωτερικά. Η εξωτερική θερμομόνωση είναι ο πιο διαδεδομένος τύπος χάρη στα σημαντικά πλεονεκτήματα της.
Εξωτερική θερμομόνωση (ή θερμοπρόσοψη), ονομάζεται η κατασκευαστική λύση στην οποία οι θερμομονωτικές πλάκες τοποθετούνται στην εξωτερική επιφάνεια του κελύφους του κτιρίου.
Οι θερμομονωτικές πλάκες που αποτελούν το βασικότερο δομικό στοιχείο μιας θερμοπρόσοψης τοποθετούνται σε συνδυασμό με άλλα υλικά που διαμορφώνουν ένα σύστημα εξωτερικής θερμομόνωσης (κόλλα, πλέγμα, σοβάδες κτλ). Τα βήματα εφαρμογής της αποτελούν μια σύνθετη διαδικασία την οποία θα αναλύσουμε σε επόμενο άρθρο. Εν συντομία, σε μία θερμοπρόσοψη οι θερμομονωτικές πλάκες τοποθετούνται με κόλλα και με ειδικά βύσματα στον τοίχο, στη συνέχεια εφαρμόζεται από πάνω τους μια στρώση κόλλας στην οποία ενσωματώνεται ένα υαλόπλεγμα και τέλος ένας έγχρωμος σοβάς για την τελική προστασία και αισθητική της τελικής όψης.
To θερμομονωτικό υλικό που χρησιμοποιείται περισσότερο είναι η διογκωμένη πολυστερίνη και ειδικά η γραφιτούχα διογκωμένη πολυστερίνη την οποία και επιλέγουν οι ειδικοί καθώς προσφέρει έως και 20% καλύτερη θερμομονωτική απόδοση σε σχέση την απλή διογκωμένη πολυστερίνη.
Aξίζει να σημειώσουμε πως είναι το κυρίαρχο υλικό σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς το 82-83% των εξωτερικών θερμομονώσεων γίνεται με διογκωμένη πολυστερίνη-EPS (λευκή και γραφιτούχα) ενώ μόνο το 11-12 % με ορυκτοβάμβακες (συμπεριλαμβανομένου και του πετροβάμβακα).
Η εξωτερική θερμομόνωση είναι μία κατασκευαστική επιλογή που εφαρμόζεται για περισσότερα από 50 χρόνια στην Ευρώπη και έχει αποδειχθεί ότι λειτουργεί και αποδίδει άριστα. Εφαρμόζεται σε νέα αλλά και παλαιά κτίρια για τα οποία αποτελεί ιδανική ευκαιρία και για την αισθητική αναβάθμισή τους.
Τι πετυχαίνετε με το να εφαρμόσετε ένα σύστημα εξωτερικής θερμομόνωσης;
Συμβάλλετε στην προστασία του περιβάλλοντος. Η ενεργειακή κατανάλωση των κτιρίων μειώνεται δραματικά, κατά συνέπεια μειώνονται οι ρύποι που παράγονται από την κατανάλωση καυσίμων για θέρμανση ή ψύξη.